Sunday 2 February 2014

history: TUTA and the 21st century


EN: The TUTA, a one-piece dress, is a creation of Thayaht from 1919-20. It was a universal dress that could be worn by anyone, any time, all year round. It was Thayaht's expression of the futuristic ideals of the early 20th century which were furiously trying to get rid of anything old and rigid, while embracing everything seemingly modern and dynamic. Thayaht envisioned it as a dress of a great practicality, providing comfort, being easy to make and making it easy to keep certain hygienic standards. It is interesting that even though he tried to be as much innovative as possible, the conventions still didn't enable him to make the bold move to create it as a unisex piece - a female TUTA would feature skirt instead of trousers. 

The pattern is easy to follow and I guess it doesn't require much hard-core sewing skill. Actually, I feel like creating one myself once I get home in summer (with trousers, though). I'm so curious how it would turn out.

By the way, the latest February issue of W Magazine features an editorial 'Singular Sensation' that was inspired by TUTA. Nice to hear that TUTA is not completely forgotten. (Though, notice, the 21st century version makes TUTA unisex - emancipation, heh?) And I like the grey take on TUTA! 



CS: TUTA je jednodílný kousek oděvu, silně evokující montérky, který je kreací Thayahta z let 1919-20. Jedná se o univerzální oblek, který může být nošen kýmkolik, kdykoli, bez ohledu na roční období. TUTA byla Thayhtovým vyjádřením futurististických idealů, které se horečně snažily zbavit čehokoli starého a nadšeně vítaly vše moderní. Thayaht tak představil oděv, který nejen dominoval svojí praktičností, ale také poskytoval pohodlí, byl jednoduchý k ušití a pomáhal udržovat jisté hygienické standardy. Je zajímavé, že i když se snažil být co nejvíce inovativní, konvence mu stále svazovaly ruce a tak nedokázal udělat ten odvážný krok a vytvořit TUTU jako unisex - ženská verze měla sukni namísto kalhot. 

Střih je lehký a nemyslím si, že vyžaduje extrémní zručnost v oboru šití. Sama se asi pokusím jednu takovou TUTU vytvořit jak v létě dorazím domů (s kalhotami, heh). Jsem zvědavá jak působí ve skutečnosti. 

Mimochodem, editorial 'Singular Sensation' z nejnovějšího únorového vydání W Magazine byl inspirován právě TUTOU. Je dobré vědět, že ještě neupadla v zapomnění. (Všimněte si, že TUTA 21. století už je unisexová - že by emancipace?) Líbí se mi ta šedá verze!




No comments:

Post a Comment